Datasikkerhet

Kultorp Data ønsker og gi deg en kort informasjon om datasikkerhet slik at din datahverdag blir enklere og tryggere.

Det aller første du må tenke på er å ta sikkerhetskopi av den informasonen du ikke ønsker å miste.

Det er også viktig å beskytte seg med gode og sterke passord. Idelelt sett bør du ha forskjellige passord for alt og bruke en kryptert passorddatabase med et meget sterkt hovedpassord.

Dersom du har trådløst nettverk er det viktig at dette er sikret med WPA2, alt annet kan hackes i løpet av minutter.

I pratekanaler, direktemeldingsprogrammer og nettsamfunn er det viktig å sette seg inn i gjeldende regler for siden og bruke anonymiserte navn. Ikke oppgi hvor du bor og epost-adresser ved opprettelse av kontoer. Hvis du må opprette en epost-adresse lag en anonymisert på f. eks. gmail.com.

Beskytt datamaskinen din mot spionvare og virus ved å installere antivirus/antispionprogramvare og oppdatere dette og datamaskinens operativsystem. Bruk sunn fornuft og unngå nettsteder som kan være involvert i ulovlige aktiviteter. Slike steder har en tendens til å praktisere nettleserkapring.

Dersom du tror du kan være utsatt for kortsvindel, sperr alle berørte kort og konti umiddelbart og ta kontakt med politiet.

Ikke la deg lure av falske nettsteder eller e-poster som utgir seg for å være fra din bank eller f. eks. Microsoft. Ingen av disse vil noen gang be om slik informasjon via nett eller e-post. Ikke logg deg inn på bank og epostkontoer via offentlige datamaskiner, da disse ofte er infisert med spionprogrammer som fisker til seg din informasjon.

Lær barna å være kritiske til informasjon som finnes på Internett, begynn mens barna er små. Bestem hva barna skal spille. Alle barn og familier er ulike og det er du som voksen i familien som vet best hvilke føringer som skal settes når det gjelder spilling- og Internett bruk. Som på alle andre offentlige steder: Det fins uskrevne regler for atferd og etikette på internett. Disse bør alle nettborgere - både voksne og barn - lære seg.

Dersom du har spørsmål eller trenger hjelp i forhold til noe av dette er det bare å ta kontakt så kan jeg hjelpe deg!